Skip to content

En skola för en mänskligare värld

På Bäckäng är engagemanget stort för mänskliga rättigheter. Eleverna arbetar på olika sätt för en bättre värld, bland annat tillsammans med Amnesty International.

Bäckängsgymnasiet är en av Amnesty Internationals 21 särskilda Mänskliga Rättighetersskola. Det innebär att de elever som läser Demokrati och mänskliga rättigheter på Samhällsprogrammet arbetar med olika teman som skolan har varit med och tagit fram tillsammans med Amnesty International, bland annat flyktingars och migranters situation och yttrandefrihet. Dessutom inträffar varje år det veckolånga arrangemanget Skriv för frihet, då eleverna samlar in namn­underskrifter för att uppmärksamma så kallade samvetsfångar. Eleverna utformar själva vad som händer under veckan; det kan till exempel handla om att samla in namnunderskrifter och skriva brev till makthavare.

Elevernas samhällsengagemang har lett till andra projekt på skolan, till exempel Zimbabweprojektet där elever samlar in pengar för barns rätt till utbildning genom att sälja tygpåsar och armband – något som redan hjälpt många barn till skolgång. Dessutom lägger eleverna så kallade medborgarförslag för att också vara med och förändra lokalt.

På skolan finns också ett starkt samhällsengagemang i flera av föreningarna och en egen Pridefestival.

Följ oss på sociala medier