Tre kreativa år
Bäckängs Designprogram är en viktig del av Bäckängsgymnasiets identitet. De senaste åren har vi satsat stort på att utveckla programmet. Som en del av det arbetet lanserar vi Bäckängs nya Designprogram. Utbildningen är en särskild variant av Estetiska programmet. Här får du bästa möjliga förutsättningar för att studera design på hög nivå.

En kreativ framtid
Design är ett utmärkt program att börja på om du vill skapa dig en framtid som till exempel mode- och textildesigner, produktdesigner, arkitekt, art director, grafisk formgivare eller som entreprenör inom dessa områden. Kunskaperna du får här ger dig behörighet för att kunna studera vidare på högskola och universitet, både i Sverige och utomlands.

Idéer blir verklighet
Viljan att göra verklighet av dina idéer är den enskilt viktigaste egenskapen för dig som vill studera på Designprogrammet. Du får träna upp din kreativa förmåga och genom utmanande designarbeten inom olika områden utvecklas du mot ett eget formspråk. Du får t ex arbeta med mode- och produktdesign samt formgivning med material som textilier, keramik, silver och glas. Du har också möjlighet att utveckla kunskap inom digitala verktyg och i entreprenörskap samt delta i UF, Ung Företagsamhet. Utöver detta kan du fördjupa dina språkkunskaper och förbereda dig för studier och arbete utomlands.

Design 1 och 2 200 p
Entreprenörskap 100 p
Estetisk kommunikation 1 100 p
Fackteckning och design 100 p
Formgivning 1 och 2 200 p
Konstarterna och samhället 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2, 3 300 p
Textil, färg och form 100 p
Valbara kurser 200 p
Välj mellan:
Moderna språk 1, 2, 3, 4 100 p/kurs
Digitalt skapande 1 100 p
Digitalt skapande 2 100 p
Engelska 7 100 p
Formgivning 3 100 p
Mönsterkonstruktion 1 100 p

Designprogrammet är en av Skolverket godkänd särskild variant av Estetiska programmet. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Färdighetsprov och betyg C i Bild krävs. Var noga med att göra genomtänkta andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Färdighetsprov
Blivande elever som söker till design kallas till färdighetsprov 6 mars. Om ansökan sker under omvalsperioden är färdighetsprovet den 5 juni.

Kallelse till färdighetsprov skickas ut cirka två veckor före provtillfället.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde. Ju högre poäng, desto bättre grundförutsättningar har du för karaktärsämnena. Resultatet av provet finner du sedan i Dexter.

Provet består av tre delar:

• Skissa sittande modell
  • Teckna en accessoar – det kan till exempel vara en väska, en halsduk, en sko, en klocka…
  • Intervju

Om du får förhinder att göra färdighetsprovet så anmäler du det till Bäckängsgymnasiets reception på telefon 033-35 79 40.