Skip to content

Bild och formgivning

Forma din framtid
Vill du arbeta med ett skapande och kreativt yrke i framtiden? Då kan inriktningen Bild och formgivning på Estetiska programmet vara något för dig. Här får du möjlighet att utvecklas i en kreativ miljö och utmanas hela tiden att ta nästa steg i din utveckling.

Efter dina år på Estetiska programmet är du väl förberedd för fortsatta konstnärliga – såväl som samhällsvetenskapliga och humanistiska utbildningar på högskole- och universitetsnivå, både i Sverige och utomlands. Med fortsatta konstnärliga studier kan du söka dig till yrken som grafisk formgivare, art director, fotograf eller konstnär, för att nämna några exempel.

Kreativa möjligheter
Kreativitet och en vilja att omsätta dina tankar till färdiga idéer är viktiga egenskaper för dig som vill studera här. Du får stor frihet att skapa, både din fantasi och dina tekniska färdigheter kommer att utvecklas.

Du får en bred konstnärlig utbildning som bl a innefattar teckning, grafik, måleri som akvarell, akryl och olja, keramik, skulptur, foto, digital bildbehandling i Photoshop, InDesign och Illustrator, formgivning, glas, silversmide, samt bildteori och kulturhistoria.

Utbildningens innehåll
Första året studerar du grunderna i färg och form, materiallära och idégenerering. Du lär dig bland annat olika skisstekniker och metoder i att upptäcka och utveckla idéer på nya sätt.

Under det andra året tar du ditt skapande till en ny nivå med hjälp av analys av konstnärliga uttryck. Du tränar dig i att arbeta i kreativa processer som fördjupar dina kunskaper i fler tekniker.

I årskurs tre läser du två specialiseringskurser och gymnasiearbetet där du mer självständigt omsätter dina tankar till färdiga idéer genom att experimentera och välja material och teknik utifrån vad som gestaltas. I kursen gymnasiearbete väljer du själv område att fördjupa dig  inom exempelvis måleri, film, foto, digitala medier, illustration eller skulptur.

Att hitta nya infallsvinklar och inspiration är en central del av utbildningen. Vi besöker konstutställningar och andra konstskolor, vi anordnar studieresor till konstbiennalen i Göteborg samt konstmuseum i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Dessutom både inspirerar och inspireras du genom utställningar där du och din klass ställer ut er konst.

Kurser i utbildningen
Bild 100 p
Bild och form 1b 100 p
Bild och form specialisering 200 p
Bildteori 100 p
Digitalt skapande 1 100 p
Digitalt skapande 2** 100 p
Engelska 5 och 6 200 p
Estetisk kommunikation 1 100 p
Fotografisk bild 1* 100 p
Form 100 p
Gymnasiearbete 100 p
Historia 1b 100 p
Historia 2b-kultur 100 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Individuellt val 200 p
Konstarterna och samhället 50 p
Matematik 1b 100 p
Naturkunskap 1b 100 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1b 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 300 p

Viktig information
Bild och formgivning är en nationell inriktning inom det Estetiska programmet. Färdighetsprov sker och antalet platser på utbildningen är begränsade. Var därför noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval.
Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Färdighetsprov
Blivande elever som söker till vårt estetiska program med inriktning Bild och formgivning kallas till färdighetsprov i mars.

Kallelse till färdighetsprov skickas ut cirka två veckor före provtillfället.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde. Ju högre poäng, desto bättre grundförutsättningar har du för karaktärsämnena. Resultatet av provet finner du sedan i Dexter.

Provet består av tre delar:

  • Skissa sittande modell
  • Formge / gestalta en människa i lera
  • Intervju

Om du får förhinder att göra färdighetsprovet så anmäler du det till Bäckängsgymnasiets reception på telefon
033-35 79 40.