Creative Dance Performance

Utveckla artisten inom dig
De färdigheter du tränar upp blir grunden till ett framtida arbete som artist, dansare eller koreograf. Här lär du dig konsten att äga scenen och fånga din publik och fördjupar dig inom dansens många olika uttryck. Undervisningen har ett individuellt upplägg som passar oavsett om du vill ha ett yrke inom dans eller en aktiv utbildning där du utvecklar din passion.

Programmet ger dig möjlighet till samma behörighet till högskola och universitet som Samhällsvetenskapsprogrammet.

Kroppen som verktyg
Utbildningen kombinerar teoretiska studier med intensiv träning. Koreografi och improvisationsövningar lär dig att förmedla känslor och idéer genom dansen. Undervisningen sker i grupp men med ett individuellt perspektiv. Du arbetar också mycket med ren teknikträning för att stärka din kropp och öva upp din rörlighet. Som en del av utbildningen får du dokumentera och analysera egna koreografier och framträdanden, i såväl text som foto och film. Du får även värdefull scenvana när ni tillsammans i klassen sätter upp föreställningar och uppträder inför publik – ibland upp till 800 åskådare.

Du utvecklar dina färdigheter från grundläggande till avancerad nivå i flera genrer – till exempel streetdance, modern och nutida dans, jazzdans, improvisation och klassisk balett. Du arbetar genomgående med din egen uttrycksförmåga, kreativitet och scennärvaro. I vår moderna danssal får du undervisning både av dina ordinarie danslärare och av handplockade gästlärare inom till exempel streetdance.

Du får också inspiration och kunskap genom att se professionella föreställningar och av de studiebesök vi gör på yrkesdansskolor. Vid flera tillfällen ordnar vi workshops där du får chansen att lära av människor som har dans och scenkonst som yrke.

Dansgestaltning 1 och 2 (jazz, modern&nutida) 200 p
Dansorientering* 100 p
Dansteknik 1 och 2 (balett, street) 200 p
Dansteknik 3 100 p
Dansteori 100 p
Dansträning** 100 p
Estetisk kommunikation 1 100 p
Konstarterna och samhället 50 p
Koreografi 100 p

Creative Dance Performance är en profil inom den nationella inriktningen Dans på Estetiska programmet. Färdighetsprov sker och antalet platser på utbildningen är begränsade. Var därför noga med att göra genomtänkta andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Färdighetsprov
Blivande elever som söker till vårt estetiska program med inriktning Creative dance performance kallas till färdighetsprov 6 mars. Om ansökan sker under omvalsperioden är färdighetsprovet den 5 juni.

Kallelse till färdighetsprov skickas ut cirka två veckor före provtillfället.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde. Ju högre poäng, desto bättre grundförutsättningar har du för karaktärsämnena. Resultatet av provet finner du sedan i Dexter.

• Vi startar med en gemensam uppvärmning och improvisation, sedan arbetar vi kort med stilarna street, klassisk balett och jazz.
  • Du ska själv ha förberett ett danssolo som ska vara minst 30 sekunder och max 1 minut. Du väljer själv dansstil och musik. Ta med egen musik, det finns möjlighet att koppla in mp3-spelare eller mobiltelefon.
  • Vi avslutar med intervju.

Du ska vara ombytt vid färdighetsprovet. Omklädningsrum och dusch finns, ta med lämpliga träningskläder.

Om du får förhinder att göra färdighetsprovet så anmäler du det till Bäckängsgymnasiets reception på telefon 033-35 79 40