Musiken i centrum

Älskar du att spela eller sjunga? Bäckängs musikprofil ger dig de bästa förutsättningarna att utvecklas som musiker och sångare samtidigt som du får högskolebehörighet och breda möjligheter att söka dig vidare, antingen mot yrken inom musikens värld (t ex artist, musiker, låtskrivare, ljudtekniker eller musiklärare) eller mer allmänna yrken (t ex lärare eller jurist). Du kan också välja ytterligare musikkurser för att verkligen slipa på din talang eller bredda utbildningen med kurser som öppnar upp för ännu fler högskoleutbildningar.

Jobba på scen och i studio
På musikinriktningen får ditt personliga uttryck mycket plats. Vi övar mycket, både med individuella lektioner i instrument eller sång, och i ensemblegrupper där vi repar in låtar som vi sedan framför inför publik. Genom att börja med lite mindre spelningar får du träna och bli redo för stora scenframträdanden med fullt tryck på ljud och sceniska uttryck. Vi har också en fullt utrustad modern musikstudio där du kan lära dig musikproduktion, grundläggande ljud- och inspelningsteknik, och att använda din musikanpassade dator för att skapa låtar. Du möter legitimerade lärare som själva är aktiva musiker med inblick i branschen. Kort sagt: Du får en riktigt genuin musikutbildning – både teoretiskt och praktiskt.

Tre år i kreativ miljö tillsammans med likasinnade innebär rika erfarenheter, och förutom att bli en bättre musiker/sångare så lär du dig mycket om teamwork och ansvar. Ofta sker undervisningen i projektform där du tillsammans med elever både från din egen klass och från de övriga estetiska inriktningarna skapar framträdanden – allt från konserter till musikteater. I årskurs tre får du och dina klasskamrater chansen att utveckla egna projekt inom exempelvis låtskrivande, inspelningsteknik eller scenframträdande, och vi bjuder in till en spännande festival av redovisningar.

Personliga instrument- eller sånglektioner, gruppundervisning i piano eller gitarr, musikteori och körsång är kurser som sätter färg på gymnasietiden, tillsammans med alla ”vanliga” ämnen som du behöver till din examen. Skolvardagen bryts ibland av spelningar och workshops med inbjudna branschproffs och en och annan göteborgsresa för att uppleva livemusik och få en inblick i arbetet som försiggår bakom kulisserna på till exempel operan eller en skivproduktion.

Bruksspel och ackompanjemang 100 p
Ensemble med körsång 200 p
Estetisk kommunikation 1 och 2 200 p
Gehörs- och musiklära 1 100 p
Instrument eller Sång 1 och 2 200 p
Konstarterna och samhället 50 p
Musikproduktion 1 och 2* 200 p

Musik är en inriktning inom det Estetiska programmet. Antalet platser på utbildningen är begränsade. Färdighetsprov sker. Var noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval. Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Färdighetsprov
Blivande elever som söker till vårt estetiska program med inriktning Musik kallas till färdighetsprov 6 mars. Om ansökan sker under omvalsperioden är färdighetsprovet den 5 juni.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde. Ju högre poäng, desto bättre grundförutsättningar har du för karaktärsämnena. Resultatet av provet finner du sedan i Dexter.

Kallelse till färdighetsprov skickas ut cirka två veckor före provtillfället. Instruktioner medföljer.

Provet består av en praktisk och en teoretisk del.

Den praktiska delen:

• Du ska spela/sjunga ett obligatoriskt stycke. Det valda stycket får du med kallelsen.
  • Du ska spela/sjunga ett valfritt stycke. Önskar du komp (piano eller gitarr) till detta måste du skicka noter och/eller ackordanalys till oss senast en vecka före provet. Du får även använda dig av inspelat komp om du så önskar.

Den teoretiska delen:

• Vi testar dina kunskaper i rytm, gehör och notkännedom.
  • Du ska vid provtillfället lämna en beskrivning av dig själv och din bakgrund (till exempel om du har spelat i band, tagit lektioner och så vidare). I beskrivningen ska du även tala om varför du söker till Estetiska programmet. Beskrivningen gör du i förväg och lämnar till oss under provdagen.

Om du får förhinder att göra färdighetsprovet så anmäler du det till Bäckängsgymnasiets reception på telefon 033-35 79 40