Utveckla artisten inom dig
De färdigheter du tränar upp blir grunden till ett framtida arbete som artist, dansare eller koreograf. Här lär du dig konsten att äga scenen och fånga din publik och fördjupar dig inom dansens många olika uttryck. Undervisningen passar oavsett om du vill ha ett yrke inom dans eller en aktiv utbildning där du utvecklar din passion. Programmet ger dig möjlighet till samma behörighet till högskola och universitet som Samhällsvetenskapsprogrammet.

Kroppen som verktyg
Utbildningen kombinerar teoretiska studier med intensiv träning. Koreografi och improvisationsövningar lär dig att förmedla känslor och idéer genom dansen. Undervisningen sker i grupp men med ett individuellt perspektiv. Du arbetar också mycket med ren teknikträning för att stärka din kropp och öva upp din rörlighet. Som en del av utbildningen får du dokumentera och analysera egna koreografier och framträdanden, i såväl text som foto och film. Du får även
värdefull scenvana när ni tillsammans i klassen sätter upp föreställningar och uppträder inför publik – ibland upp till 800 åskådare.

Du utvecklar dina färdigheter från grundläggande till avancerad nivå i flera genrer – till exempel streetdance, modern och nutida dans, jazzdans, improvisation och klassisk balett.
Du arbetar genomgående med din egen uttrycksförmåga, kreativitet och scennärvaro. I vår moderna danssal får du undervisning både av dina ordinarie danslärare och av handplockade gästlärare inom till exempel streetdance.
Du får också inspiration och kunskap genom att se professionella föreställningar och av de studiebesök vi gör på yrkesdansskolor. Vid flera tillfällen ordnar vi workshops där du får chansen att lära av människor som har dans och scenkonst som yrke.

Bruksspel och ackompanjemang 100 p
Ensemble med körsång 200 p
Estetisk kommunikation 1 och 2 200 p
Gehörs- och musiklära 1 100 p
Instrument eller Sång 1 och 2 200 p
Konstarterna och samhället 50 p
Musikproduktion 1 och 2* 200 p

Musik är en nationell inriktning inom det Estetiska programmet. Färdighetsprov sker och antalet platser på utbildningen är begränsade. Var därför noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval.
Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Färdighetsprov
Blivande elever som söker till vårt estetiska program med inriktning Musik kallas till färdighetsprov i mars.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde. Ju högre poäng, desto bättre grundförutsättningar har du för karaktärsämnena. Resultatet av provet finner du sedan i Dexter.

Kallelse till färdighetsprov skickas ut cirka två veckor före provtillfället. Instruktioner medföljer.

Provet består av en praktisk och en teoretisk del.

Den praktiska delen:

• Du ska spela/sjunga ett obligatoriskt stycke. Det valda stycket får du med kallelsen.
  • Du ska spela/sjunga ett valfritt stycke. Önskar du komp (piano eller gitarr) till detta måste du skicka noter och/eller ackordanalys till oss senast en vecka före provet. Du får även använda dig av inspelat komp om du så önskar.

Den teoretiska delen:

• Vi testar dina kunskaper i rytm, gehör och notkännedom.
  • Du ska vid provtillfället lämna en beskrivning av dig själv och din bakgrund (till exempel om du har spelat i band, tagit lektioner och så vidare). I beskrivningen ska du även tala om varför du söker till Estetiska programmet. Beskrivningen gör du i förväg och lämnar till oss under provdagen.

Om du får förhinder att göra färdighetsprovet så anmäler du det till Bäckängsgymnasiets reception på telefon 033-35 79 40