Musiken i centrum
Älskar du att musicera? Bäckängs musikprofil ger dig de bästa förutsättningarna att utvecklas som sångare och instrumentalist samtidigt som du får högskolebehörighet och breda möjligheter att söka dig vidare, antingen mot yrken inom musikens värld (t ex artist, musiker, låtskrivare, ljudtekniker eller musiklärare) eller mot andra yrken (t ex lärare eller jurist). Du kan också välja ytterligare musikkurser för att verkligen slipa på din talang eller bredda utbildningen med kurser som öppnar upp för ännu fler högskoleutbildningar.

Arbeta på scen och i studio
Förutom att du brinner för att bli en bättre sångare eller instrumentalist (eller varför inte både och), är det viktigt att du känner ett intresse och en passion för musik och för att spela/skapa musik tillsammans med andra. Här ges du utmärkta förutsättningar att utvecklas som musiker både på och utanför scenen. Du får en genuin musikutbildning som både är teoretisk och praktisk. Du lägger mycket tid på att förbättra dina egna sång- eller instrumentfärdigheter och minst lika mycket tid läggs på att utvecklas som medmusiker, både i ensembler och kör. Kontinuerligt sker framträdanden inför publik på både större och mindre spelningar. I vår egen studio lär du dig musikproduktion, grundläggande ljud- och inspelningsteknik och använder digital teknik för att skapa och redigera musik.

Tre år i kreativ miljö tillsammans med likasinnade innebär rika erfarenheter, och förutom att bli en bättre musiker så lär du dig mycket om teamwork och ansvar. Ofta sker undervisningen i projektform där du tillsammans med elever både från din egen klass och från de övriga estetiska inriktningarna skapar framträdanden – allt från konserter till musikteater. I årskurs tre får du och dina klasskamrater chansen att utveckla egna projekt inom exempelvis låtskrivande, inspelningsteknik eller scenframträdande, och vi bjuder in till en spännande festival av redovisningar.

Personliga instrument- eller sånglektioner, gruppundervisning i piano eller gitarr, musikteori och körsång är kurser som sätter färg på gymnasietiden, tillsammans med alla andra ämnen som du behöver till din examen. Skolvardagen bryts ibland av spelningar och workshops med inbjudna branschproffs och en och annan studieresa för att uppleva livemusik och få en inblick i arbetet som försiggår bakom kulisserna på till exempel operan eller en skivproduktion.

Bruksspel och ackompanjemang 100 p
Ensemble med körsång 200 p
Estetisk kommunikation 1 och 2 200 p
Gehörs- och musiklära 1 100 p
Instrument eller Sång 1 och 2 200 p
Konstarterna och samhället 50 p
Musikproduktion 1 och 2* 200 p

Musik är en nationell inriktning inom det Estetiska programmet. Färdighetsprov sker och antalet platser på utbildningen är begränsade. Var därför noga med att göra ett genomtänkt andra- och tredjehandsval.
Kursöversikten presenteras med reservation för förändringar.

Färdighetsprov
Blivande elever som söker till vårt estetiska program med inriktning Musik kallas till färdighetsprov i mars.

Proven kan ge maximalt 40 extra poäng till ditt meritvärde. Ju högre poäng, desto bättre grundförutsättningar har du för karaktärsämnena. Resultatet av provet finner du sedan i Dexter.

Kallelse till färdighetsprov skickas ut cirka två veckor före provtillfället. Instruktioner medföljer.

Provet består av en praktisk och en teoretisk del.

Den praktiska delen:

• Du ska spela/sjunga ett obligatoriskt stycke. Det valda stycket får du med kallelsen.
  • Du ska spela/sjunga ett valfritt stycke. Önskar du komp (piano eller gitarr) till detta måste du skicka noter och/eller ackordanalys till oss senast en vecka före provet. Du får även använda dig av inspelat komp om du så önskar.

Den teoretiska delen:

• Vi testar dina kunskaper i rytm, gehör och notkännedom.
  • Du ska vid provtillfället lämna en beskrivning av dig själv och din bakgrund (till exempel om du har spelat i band, tagit lektioner och så vidare). I beskrivningen ska du även tala om varför du söker till Estetiska programmet. Beskrivningen gör du i förväg och lämnar till oss under provdagen.

Om du får förhinder att göra färdighetsprovet så anmäler du det till Bäckängsgymnasiets reception på telefon 033-35 79 40