Skip to content

Välkommen till Bäckäng!

Bäckängsgymnasiet har stått för utbildning med kvalitet och traditioner i över 100 år, samtidigt som man hela tiden varit öppen för omvärlden, öppen för elevernas behov, öppen för nya idéer. Här värderas debatt, engagemang och kreativitet högt, eftersom vi vet att det får människor att växa.

Vi erbjuder några av landets bästa utbildningar och målen är högt ställda – men eleverna är alltid i fokus. Vi vet att alla kan bli något stort och att du kan bli det här, på Bäckäng.

Martin Eklöf, Gymnasiechef

Bäckängs historia

Bäckängsgymnasiet är Borås största gymnasieskola med 1 400 elever och fem olika program. Det är också Borås äldsta skola och grundades för över 380 år sedan som Borås stadsskola. Bäckängsgymnasiet har skolan hetat sedan 1968 – innan det var namnet Högre allmänna läroverket i Borås, ett namn som lever kvar i förkortningen Halib.

Den vackra tegelhuvudbyggnaden på PA Halls terrass byggdes 1901. Sedan dess har skolan byggts ut och moderniserats i omgångar, nu senast 2017 med nytt bibliotek och innergård.

Genom tiderna har många kända boråsare gått gymnasiet och tagit studentexamen här – till exempel före detta statsminister Ingvar Carlsson och manusförfattaren Hans Rosenfeldt, journalisten Nils Horner och författaren Rebecka Åhlund. Läs intervjuer med fler bäckängiter här!

Bäckäng stories

Läs mer

Bäckängiter i världen

Vart tar Bäckängiterna vägen efter sina tre år på Bäckäng? Och hur har de tagit sig dit? Fyra Bäckängiter som gett sig ut i livet berättar.

Läs mer

En skola för en mänskligare värld

På Bäckäng är engagemanget stort för mänskliga rättigheter. Eleverna arbetar på olika sätt för en bättre värld, bland annat tillsammans med Amnesty International.

Läs mer

Biblioteket – Bäckängs hjärta

Det tre våningar höga nya biblioteket på Bäckängsgymnasiet har snabbt blivit skolans mittpunkt och hjärta.

Läs mer

Bäckängs bästa platser

Var finns bästa hänget? Var sprudlar kreativiteten som mest, och var är det tyst nog att kunna plugga ostört? Här är sex elevers favoritställen på skolan.

Läs mer

Bästa studieresultaten i Borås

Samarbete, högt satta mål, studiekultur och välutbildade pedagoger. Därför har Bäckängsgymnasiets elever bäst betyg i Borås.

Läs mer

Med egna ord

Har du koll på Bäckängs alldeles egna ord och uttryck? Kom ihåg att plugga på inför skolstart!

Följ oss på sociala medier