Skip to content

Inriktning Bild och formgivning

Vill du arbeta med ett skapande och kreativt yrke i framtiden? Då kan inriktningen Bild och formgivning på Estetiska programmet vara något för dig. Här får du möjlighet att utvecklas i en kreativ miljö och utmanas hela tiden att ta nästa steg i din utveckling.

Efter dina år på Estetiska programmet är du väl förberedd för fortsatta konstnärliga – såväl som samhällsvetenskapliga och humanistiska utbildningar på högskole- och universitetsnivå, både i Sverige och utomlands. Med fortsatta konstnärliga studier kan du söka dig till yrken som grafisk formgivare, art director, fotograf eller konstnär, för att nämna några exempel. Kreativitet och en vilja att omsätta dina tankar till färdiga idéer är viktiga egenskaper för dig som vill studera här. Du får stor frihet att skapa, både din fantasi och dina tekniska färdigheter kommer att utvecklas. Du får en bred konstnärlig utbildning som bl a innefattar teckning, grafik, måleri som akvarell, akryl och olja, keramik, skulptur, foto, digital bildbehandling i Photoshop, InDesign och Illustrator, formgivning, glas, silversmide, samt bildteori och kulturhistoria.

Första året studerar du grunderna i färg och form, materiallära och idégenerering. Du lär dig bland annat olika skisstekniker och metoder i att upptäcka och utveckla idéer på nya sätt.

Under det andra året tar du ditt skapande till en ny nivå med hjälp av analys av konstnärliga uttryck. Du tränar dig i att arbeta i kreativa processer som fördjupar dina kunskaper i fler tekniker. I årskurs tre läser du två specialiseringskurser och gymnasiearbetet där du mer självständigt omsätter dina tankar till färdiga idéer genom att experimentera och välja material och teknik utifrån vad som gestaltas. I kursen gymnasiearbete väljer du själv område att fördjupa dig inom exempelvis måleri, film, foto, digitala medier, illustration eller skulptur.

Att hitta nya infallsvinklar och inspiration är en central del av utbildningen. Vi besöker konstutställningar och andra konstskolor, vi anordnar studieresor till konstbiennalen i Göteborg samt konstmuseum i Stockholm, Oslo eller Köpenhamn. Dessutom både inspirerar och inspireras du genom utställningar där du och din klass ställer ut er konst.

Följ oss på sociala medier